/Ανακοίνωση για τα 45 χρόνια από την δολοφονία του Γασσάν Καναφάνι

Ανακοίνωση για τα 45 χρόνια από την δολοφονία του Γασσάν Καναφάνι

Σήμερα, 8 Ιουλίου συμπληρώνονται 45 χρόνια από την δολοφονία του σπουδαίου συγγραφέα Γασσάν Καναφάνι από τις Σιωνιστικές κατοχικές δυνάμεις της Παλαιστίνης.

Ο Γασσάν Καναφάνι γεννήθηκε στην Άκρε το 1936. Η οικογένειά του εκδιώχθηκε από την Παλαιστίνη το 1948 από την σιωνιστική τρομοκρατία και εγκαταστάθηκε τελικά στη Δαμασκό. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε σαν δάσκαλος και δημοσιογράφος, πρώτα στη Δαμασκό και μετά στο Κουβέιτ. Αργότερα μετακόμισε στη Βηρυτό και έγραψε για διάφορες εφημερίδες πριν ξεκινήσει -το 1969- την εβδομαδιαία εφημερίδα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης(PFLP), Αλ Χαντάφ. Ήταν εκπρόσωπος τύπου του PFLP και μέλος του πολιτικού του γραφείου, καθώς επίσης και μεγάλος μυθιστοριογράφος και καλλιτέχνης του οποίου η τεράστια συνεισφορά δεν μπορεί να τονιστεί.

Στο ξεκίνημά του ο Καναφάνι ήταν ενεργό μέλος του Αραβικού Εθνικιστικού Κινήματος, που αποτέλεσε πρόδρομο του PFLP, αλλά αργότερα, μαζί με το σύντροφό του Τζορτζ Χαμπάς, έγινε μαρξιστής, πιστεύοντας ότι στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Παλαιστίνιοι δεν θα μπορούσε να δοθεί λύση χωρίς μια κοινωνική επανάσταση σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Δολοφονήθηκε από τους σιωνιστές πράκτορες τον Ιούλιο του 1972, όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του.

“Ο Ιμπεριαλισμός έχει απλώσει το σώμα του πάνω από τον κόσμο, το κεφάλι στην Ανατολική Ασία, η καρδιά στη Μέση Ανατολή, οι αρτηρίες φθάνουν στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Οπουδήποτε χτυπήστε το, κάντε του ζημία, υπηρετείστε την παγκόσμια επανάσταση.”

Ο Γασσάν Καναφάνι είναι ακόμα μάρτυρας του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων για την απελευθέρωσή τους. Ένας άνθρωπος που ήταν κάτι παραπάνω από ένας ήρωας του Παλαιστινιακού λαού, αφού τα δικά του κείμενα και  η δική του στάση ζωής, είναι και αυτά που μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε με την σειρά μας, να αγωνιζόμαστε και να αντιστεκόμαστε χωρίς φόβο μέχρι τέλους για όλους τους καταπιεσμένους λαούς του κόσμου .

Δόξα και τιμή στους ήρωες μάρτυρες της Παλαιστινιακής Αντίστασης!