/Ανοιχτή επιστολή στα Κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικά με την υπόθεση της Χάλιντα Τζαράρ

Ανοιχτή επιστολή στα Κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικά με την υπόθεση της Χάλιντα Τζαράρ

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Αγαπητοί συμπολίτες,

Απευθυνόμαστε μέσω αυτής της ανοιχτής επιστολής σε κάθε πολιτικό σχηματισμό που εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκτός φυσικά της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Στόχος μας είναι να σας ενημερώσουμε και να σας καλέσουμε να πάρετε θέση και να αναλάβετε δράση σχετικά με μία εξαιρετικά μεγάλη αδικία που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.

Την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017, εκδόθηκε εντολή για εξάμηνη “διοικητική κράτηση” της Χάλιντα Τζαράρ, η οποία είναι ηγετική φυσιογνωμία των Παλαιστινίων, αριστερή βουλευτίς, φεμινίστρια και υπερασπίστρια των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων. Η εντολή υπογράφηκε από τον διοικητή της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη και θα κατοχυρωθεί στο στρατοδικείο του Οφέρ, στις 17 Ιουλίου του 2017.

Η εντολή κράτησης προέκυψε αφού διαπιστώθηκε ότι οι Ισραηλινοί στρατοδίκες δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να προκύψει καταδικαστική απόφαση τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου. Η κράτηση της Τζαράρ παρατάθηκε για 48 ώρες, για να δοθει στο στρατό ο χρόνος να εκδώσει την εντολή για “διοικητική κράτηση”, φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, στη βάση υποτιθεμενων “μυστικών στοιχείων”.

Όλα αυτά τρεις μέρες μετά τη διαταγή “διοικητικής κράτησης” για τρεις μήνες χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη για τη Σαφίν. Οι εντολές “διοικητικής κράτησης” εκδίδονται για 1 – 6 μήνες κάθε φορά, αλλά μπορούν να ανανεώνονται απεριόριστα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις Παλαιστινίων που φυλακίστηκαν για χρόνια κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η Τζαράρ είναι μία από τους 11 Παλαιστίνιους βουλευτές που βρίσκονται υπό κράτηση από την ισραηλινή κατοχή. Οι 9 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της Τζαράρ, βρίσκονται υπό το καθεστώς της “διοικητικής κράτησης”. Υπάρχουν σχεδόν 500 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, ανάμεσα σε περίπου 6.200 συνολικά Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Η εκτεταμένη και συστηματική χρήση των εντολών “διοικητικής κράτησης” εκ μέρους του Ισραήλ, βρίσκεται σε παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Η Χάλιντα Τζαράρ έχει υποστεί επανειλημμένες επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας βίαιου εκτοπισμού της στην Ιεριχώ, από το σπίτι της στη Ραμάλα το 2014, και της επακόλουθης σύλληψης και κράτησης της το 2015. Τότε επίσης εκδόθηκε διαταγή για εξάμηνη “διοικητική κράτηση” της, η οποία ακυρώθηκε μετά από διεθνή κατακραυγή. Αντι αυτού, οδηγήθηκε στα εξίσου άδικα ισραηλινά στρατοδικεία, όπου καταδικάστηκε με βάση πολιτικές κατηγορίες και φυλακίστηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

 Η επίθεση στη Χάλιντα είναι επίθεση στην εγκυρότητα του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου και της πολιτικής έκφρασης. Η σύλληψη της Χιτάμ αποτελεί στοχοποιηση του παλαιστινιακού γυναικείου κινήματος. Σας καλούμε να πάρετε δημόσια θέση καταδίκης αυτών των απαράδεκτων και παράνομων κινήσεων των δυνάμεων κατοχής και να πιέσετε, ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Σας καλούμε, επίσης, με ερωτήσεις στο κοινοβούλιο, να καλέσετε την ελληνική και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ όσο κρατάει αυτή την εγκληματική στάση περιφρόνησης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με εκτίμηση,

Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη
“Γασσάν Καναφάνι”