/SAMIDOUN: Κάλεσμα στήριξης στην Χάλιντα Τζαράρ

SAMIDOUN: Κάλεσμα στήριξης στην Χάλιντα Τζαράρ

Ο ισραηλινός στρατός διαταζει εξάμηνη φυλάκιση για την Παλαιστίνια ηγέτιδα Χάλιντα Τζαράρ, χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη.

Την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017, εκδόθηκε εντολή για εξάμηνη “διοικητική κράτηση” της Χάλιντα Τζαράρ, η οποία είναι ηγετική φυσιογνωμία των Παλαιστινίων, αριστερή βουλευτίς, φεμινίστρια και υπερασπίστρια των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων. Η εντολή υπογράφηκε από τον διοικητή της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη και θα κατοχυρωθεί στο στρατοδικείο του Οφέρ, στις 17 Ιουλίου του 2017, σύμφωνα με την Ένωση για τη Στήριξη των Φυλακισμένων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα “Ανταμίρ”.

Η Τζαράρ συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που εισέβαλλαν στο σπίτι της πριν την αυγή της 2ης Ιουλίου. Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιδρομές σε πολλούς άλλους Παλαιστίνιους, όπως τη Χιτάμ Σαφίν, πρόεδρο της Ένωσης Επιτροπών Παλαιστίνιων Γυναικών. Η Τζαράρ είναι μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, επικεφαλής της Επιτροπής Φυλακισμένων και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Ανταμίρ”.
Η εντολή κράτησης προέκυψε αφού διαπιστώθηκε ότι οι Ισραηλινοί στρατοδίκες δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να προκύψει καταδικαστική απόφαση τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου. Η κράτηση της Τζαράρ παρατάθηκε για 48 ώρες, για να δοθει στο στρατό ο χρόνος να εκδώσει την εντολή για “διοικητική κράτηση”, φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, στη βάση υποτιθεμενων “μυστικών στοιχείων”.

Όλα αυτά τρεις μέρες μετά τη διαταγή “διοικητικής κράτησης” για τρεις μήνες χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη για τη Σαφίν. Οι εντολές “διοικητικής κράτησης” εκδίδονται για 1 – 6 μήνες κάθε φορά, αλλά μπορούν να ανανεώνονται απεριόριστα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις Παλαιστινίων που φυλακίστηκαν για χρόνια κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η Τζαράρ είναι μία από τους 11 Παλαιστίνιους βουλευτές που βρίσκονται υπό κράτηση από την ισραηλινή κατοχή. Οι 9 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της Τζαράρ, βρίσκονται υπό το καθεστώς της “διοικητικής κράτησης”. Υπάρχουν σχεδόν 500 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη, ανάμεσα σε περίπου 6.200 συνολικά Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Η εκτεταμένη και συστηματική χρήση των εντολών “διοικητικής κράτησης” εκ μέρους του Ισραήλ, βρίσκεται σε παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Η Χάλιντα Τζαράρ έχει υποστεί επανειλημμένες επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας βίαιου εκτοπισμού της στην Ιεριχώ, από το σπίτι της στη Ραμάλα το 2014, και της επακόλουθης σύλληψης και κράτησης της το 2015. Τότε επίσης εκδόθηκε διαταγή για εξάμηνη “διοικητική κράτηση” της, η οποία ακυρώθηκε μετά από διεθνή κατακραυγή. Αντι αυτού, οδηγήθηκε στα εξίσου άδικα ισραηλινά στρατοδικεία, όπου καταδικάστηκε με βάση πολιτικές κατηγορίες και φυλακίστηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
Η διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωση της Χάλιντα Τζαράρ, της Κιτάμ Σαφίν και των άλλων Παλαιστίνιων κρατούμενων μεγαλώνει. Πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και κινήματα από όλο τον κόσμο συμβάλλουν στο κάλεσμα για την απελευθερωση και διοργανώνουν διαμαρτυρίες σε μια σειρά πόλεων διεθνώς.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Κρατούμενους “Σαμιντούν” καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη “διοικητική κράτηση” της Χάλιντα Τζαράρ. Η επίθεση στη Χάλιντα Τζαράρ και την Κιτάμ Σαφίν αποτελεί μια προσπάθεια καταπίεσης, φίμωσης και εκφοβισμού των προοδευτικών Παλαιστίνιων γυναικών ηγέτιδων, που μάχονται υπέρ των πλήρων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και της κοινωνικής και εθνικής τους απελευθέρωσης, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπου αυτά τα δικαιώματα δέχονται έντονη επίθεση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη οικοδόμησης της καμπάνιας στήριξης της Χάλιντα Τζαράρ και της Κιτάμ Σαφίν και η απαίτηση για την απελευθέρωσή τους. Πριν από δύο χρόνια, η διεθνής πίεση οδήγησε στην ακύρωση της “διοικητικής κράτησης της Χάλιντα Τζαράρ. Αυτή τη φορά, πρέπει να αγωνιστούμε για την ακύρωση των εντολών “διοικητικής κράτησης” και την άμεση απελευθέρωσή τους από τις φυλακές της ισραηλινής κατοχής.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης στους Παλαιστίνους Κρατούμενος “Σαμιντούν” καλεί σε διεθνή κινητοποίηση και δράση για να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση της Χάλιντα Τζαράρ και της Χιτάμ Σαφίν, επιφανών Παλαιστίνιων προοδευτικών και φεμινιστριών ηγέτιδων, αφιερωμένων στην απελευθέρωση του λαού τους. Οι συλλήψεις της Τζαράρ και της Σαφίν αποτελούν ξεκάθαρα μια απόπειρα εκ μέρους της ισραηλινής κατοχής να επιτεθεί στα παλαιστινιακά λαϊκά κινήματα και να τα καταπιέσει με όπλο το φόβο, τις συλλήψεις και τον εκφοβισμό εκ μέρους μιας υπέροπλης κατοχικής δύναμης.

Καλούμε όλους τους φίλους της Παλαιστίνης και τον παλαιστινιακό λαό να παλέψουν μαζί μας για την επανενεργοποίηση της Καμπάνιας Αλληλεγγύης για τη Χαλιντά Τζαραρ (http://samidoun.net/khalidajarrar), καθώς και την καμπάνια αλληλεγγύης για τη Χιτάμ Σαφίν. Οι συλλήψεις αυτές αποτελούν μια επίθεση στους ηγέτες, την πολιτική δράση και τη λαϊκή οργάνωση του παλαιστινιακού λαού. Πρέπει να απαντηθούν με έντονη αλληλεγγύη και την απαίτηση να απελευθερωθούν η Χαλιντά Τζαράρ, η Χιτάμ Σαφίν και όλοι οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές της ισραηλινής κατοχής.

Ανάλαβε δράση για να στηρίξεις τη Χαλιντά Τζαράρ και τη Χιτάμ Σαφίν:

1. Υπόγραψε την αίτηση! (https://www.change.org/p/israeli-occupation-forces-free-kha…) Υπόγραψε και κοινοποίησε αυτή την αίτηση που απαιτεί την άμεση απελευθέρωση της Χαλιντά Τζαράρ και της Χιτάμ Σαφίν.

2. Επικοινώνησε με βουλευτές, αντιπροσώπους, ευρωβουλευτές. Η επίθεση στη Χαλιντά είναι επίθεση στην εγκυρότητα του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου και της πολιτικής έκφρασης. Η σύλληψη της Χιτάμ αποτελεί στοχοποιηση του παλαιστινιακού γυναικείου κινήματος. Οι βουλευτές έχουν την ευθύνη να πιέσουν το Ισραήλ να ακυρώσει αυτές τις διαταγές.

3. Χρησιμοποίησε τα υλικά της καμπάνιας (http://samidoun.ca/…/khalida-jarrar-campaign-graphics-and-…/) για να ενημερώσεις τον περίγυρό σου, τους βουλευτές και άλλους για την υπόθεση της Χαλιντά και της Χιτάμ.

4. Διοργάνωσε διαμαρτυρία στην Ισραηλινή Πρεσβεία ή το Προξενείο για τη Χαλιντά Τζαράρ και τη Χιτάμ Σαφίν. Φέρε αφίσες και φυλλάδια για την υπόθεση της Χαλιντά και της Χιτάμ και διοργάνωσε ή πάρε μέρος σε μια διαδήλωση με αυτό το σημαντικό υλικό. Διοργάνωσε εκδηλώσεις ή συζητήσεις ή συμπερίλαβε την υπόθεση της Χαλιντά και της Χιτάμ στην επόμενη δραστηριότητα με αναφορά στην Παλαιστίνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

5. Άσκησε το BDS (Boycott, Divest and Sanction). Ανάδειξε τις ευθύνες του Ισραήλ για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Μην αγοράζεις ισραηλινά προϊόντα και πάλεψε ενάντια σε επενδύσεις εταιρειών που έχουν κέρδος από την κατοχή. Μάθε περισσότερα στο bdsmovement.net.

Μετάφραση
Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη
“Γασσάν Καναφάνι”