/Η Επιχείρηση «PROTECTIVE EDGE» έγινε για το αέριο της Γάζας;

Η Επιχείρηση «PROTECTIVE EDGE» έγινε για το αέριο της Γάζας;

Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο globalresearch και μετάφρασε το σάιτ Ροβεσπιέρος

Ενώ πολλά άρθρα βασίζονται στον μύθο ότι το Ισραήλ ενεργεί σε «αυτοάμυνα», πολύ λίγοι προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί ο Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στην Παλαιστίνη μέσω της επιχείρησης «Protective Edge» (Προστατευτική Ακμή).

Πίσω από την επιχείρηση, πίσω από τη μαζική ισραηλινή κι αμερικανική προπαγάνδα που προσπαθεί να δικαιολογήσει τη σφαγή, και πίσω από το θάνατο κάθε παιδιού στη Γάζα είναι μια σύγκρουση που σπάνια συζητείται, μια ιμπεριαλιστική σύγκρουση και μια αντίφαση που στηρίζεται στις φιλοδοξίες του Ισραήλ να κατασχέσει και να επωφεληθεί από τους πόρους του φυσικού αερίου της Γάζας.

Ένα μικρό ιστορικό για το αέριο της Γάζας

Το θέμα του φυσικού αερίου της Γάζας προέκυψε το 2000, όταν η British Gas (BG) ανακάλυψε τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ακτές της Γάζας, εκτιμώμενης αξίας 4 δισ δολαρίων.
Το Παλαιστινιακό Ταμείο Επενδύσεων (PIF) και η British Gas (BG) επένδυσαν στο σχέδιο, με τη BG να κατέχει το 60% τTο αέριο της Γάζαςων δικαιωμάτων. Έκτοτε, βρέθηκα κι άλλα αποθέματα αερίου στην περιοχή. Ο Καναδός οικονομολόγος Michel Chossudovsky, σε άρθρο του που δημοσιεύσαμε, εκτιμά ότι η ποσότητα αερίου στην Παλαιστίνη είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να κάνει την Παλαιστίνη τόσο πλούσια όσο και το ΚουβέιτΤο Ισραήλ αντέδρασε άμεσα και μετά το 2000, ενίσχυσε τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλε στη Γάζα, αρνούμενο στην Παλαιστίνη βασικά δικαιώματα στα χωρικά της ύδατα, απομακρύνοντας παλαιστινιακά αλιευτικά σκάφη και μολύνοντας τόσο πολύ τα νερά από τις ναυτικές επιθέσεις που ουσιαστικά διαλύθηκε ο κλάδος της αλιείας.

Ο Peter Beaumont πριν από μερικά χρόνια ανέφερε από τη Γάζα:

«Τα θαλάσσια όρια της Γάζας περιορίζονται από έναν διαφορετικό φράχτη, όπου τα όριά του είναι τα ισραηλινά πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με πυροβόλα που καθώς περνούν ανάμεσα στα παλαιστινιακά αλιευτικά σκάφη, ουσιαστικά τα εμποδίζοουν να βγουν έξω και πέρα από μια προκαθορισμένη ζώνη που επιβάλλεται ουσιαστικά από τα πολεμικά πλοία του ισραήλ.»

Είναι καταφανές ότι αυτό οφείλεται στην «όρεξη» του Ισραήλ για το παλαιστινιακό φυσικό αέριο.

Τα τελευταία χρόνια, η ενεργειακή κρίση του Ισραήλ έχει οξυνθεί, όπως επισημάνθηκε με επιστολή δύο ισραηλινών επιστημόνων:

«Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ πρέπει να αυξήσει τη [εγχώρια] χρήση φυσικού αερίου έως το 2020 κι ότι δεν θα πρέπει να εξάγει φυσικό αέριο. Οι εκτιμήσεις της Αρχής Φυσικού Αερίου είναι ελλιπείς. Υπάρχει ένα κενό 100 έως 150 δισ. Κυβικών μέτρων μεταξύ των προβλέψεων ζήτησης που υποβλήθηκαν στην επιτροπή και των πιο πρόσφατων προβλέψεων. Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι πιθανό να διαρκέσουν ακόμη και λιγότερο από 40 χρόνια!»

Καθώς οι ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ αυξήθηκαν, μεγάλωσαν αντίστοιχα και οι αδυσώπητες προσπάθειές του να το αναζητήσουν.

Μετά την εκλογή της Χαμάς το 2006, το Ισραήλ άρχισε να διαπραγματεύεται με τη Βουλγαρία, καθώς σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό του προσωπικού του IDF Moshe Ya’alon, η επένδυση που είχε προηγουμένως διαπραγματευθεί σήμαινε ότι ένα μέρος των εσόδων θα μπορούσε να πέσει στα χέρια της Χαμάς κι έτσι το Ισραήλ να «απειληθεί».

Με άλλα λόγια, το Ισραήλ ήθελε το φυσικό αέριο, αλλά δεν ήθελε μέρος των εσόδων να εισπράξει και η Χαμάς. Ως εκ τούτου, βρήκαν τη λύση: Να ξεφορτωθούν τη Χαμάς.

Πιο σωστά, είναι ασφαλές να πούμε ότι το Ισραήλ επιθυμεί τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά μια ασθενή αντιπολίτευση, καθώς και μια υποτακτική οντότητα που θα υποχρεωθεί να συμφωνήσει την πρόωρη παράδοση του φυσικού αερίου στους Ισραηλινούς κερδοσκόπους.

Η επιχείρηση «Cast Lead» ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2008, ακριβώς τη στιγμή που το Ισραήλ ήρθε σε επαφή με τη BG για κρίσιμες διαπραγματεύσεις σχετικά με το φυσικό αέριο της Γάζας.

Κατά την διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ σε μια θανατηφόρα χερσαία και αεροπορική επίθεση:

  • Δολοφονεί 1.417 Παλαιστίνιους.
  • Εκτόπισε πάνω από 50.000 κατοίκους της Γάζας.
  • Κατέστρεψε περισσότερα από 4.000 σπίτια.

Η επίθεση έγινε με τo πρόσχημα της εξασφάλισης περιοχών – εντός της Λωρίδας της Γάζας – από όπου η παλαιστινικακή αντίσταση είχε εκτοξεύσει ρουκέτες προς την μεριά του Ισραήλ.

Στην πραγματικότητα, η ισραηλινή επίθεση δεν είχε καμία σχέση με τις ρουκέτες ή με «αυτοάμυνα». Αυτό φαίνεται κάθαρα εάν δούμε πόσο δυσανάλογες ήταν οι απώλειες – ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα υπό την επιχείρηση «Protective Edge».

Tο αέριο της Γάζας

Ήταν απλώς το μέσο – ως μέρος του συνολικού στόχου – του Ισραήλ να οικειοποιηθεί το παλαιστινιακό φυσικό αέριο, τόσο μέσω του εδαφικού ελέγχου όσο και της αποτυχημένης προσπάθειας να νικήσει τη Χαμάς.

Ενώ το Ισραήλ αγωνιζόταν για να απαλλαγεί από τη Χαμάς, ταυτόχρονα υποστήριζε και διαπραγματεύονταν με τη Φατάχ. Το 2011, ένας νέος γύρος συνομιλιών με τη Φατάχ αποκλείοντας εξ ολοκλήρου τη Χαμάς από τη διαδικασία. Η Χαμάς κατήγγειλε αυτές τις συνομιλίες ως παράνομες.

Πιο σοκαριστικό ακόμα είναι η πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από τη wikileaks τον Δεκέμβρη του 2010 πως η Φατάχ ζήτησε από το Ισραήλ να επιτεθεί στη Χαμάς.

Ο Yuval Diskin, επικεφαλής του οργανισμού ασφαλείας του Ισραήλ Shin Bet, έκανε σχόλια σχετικά με την επιθυμία του Ισραήλ να ενισχύσει τη Fatah:

«Η Φατάχ βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση στη Γάζα. Έχουμε λάβει αιτήματα για την εκπαίδευση των δυνάμεών τους στην Αίγυπτο και την Υεμένη. Θα θέλαμε να τους πάρει για να πάρει την κατάρτιση που χρειάζονται, και να είναι πιο ισχυρή, αλλά δεν έχουν κανέναν να τους οδηγήσει.»

Πριν από αυτό, το 2006, μετά την εκλογή της Χαμάς, το Ισραήλ ενέκρινε την παράδοση «ελαφρών όπλων και πυρομαχικών» σε ένοπλες δυνάμεις πιστές στη Φατάχ.

Γενικά, είναι φανερό ότι η Φατάχ, που κατηγορήθηκε έντονα από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (P.F.L.P.) κι άλλες ομάδες που επιθυμούν την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στην καλύτερη περίπτωση έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπουληθεί στο Ισραήλ.

Είναι επίσης προφανές ότι το Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο, θα προτιμούσε τη Φατάχ έναντι της Χαμάς.

Tο αέριο της Γάζας

Η επιχείρηση «Protective Edge»όπως και η επιχείρηση«Cast Lead», δεν έχει καμία σχέση με την αυτοάμυνα (όπως μας λέει η δεξιά), ούτε βέβαια είναι μια άσκοπη σφαγή που προκαλείται κυρίως από ένα μίσος για τους Παλαιστίνιους (όπως νομίζει η μπερδεμένη αριστερά).

Είναι πολύ ξεκάθαρο περί τίνος πρόκειται: Ένας πόλεμος που οδηγείται από την μεγάλη επιθυμία της ιμπεριαλιστικής πρωτεύουσας ενός αποικιακού κράτους να επεκτείνει την οικειοποίηση των Παλαιστινιακών φυσικών πόρων και να αποκομίσει κέρδη εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Ενώ η Παλαιστίνη στον αγώνα της για εθνική απελευθέρωση πρέπει να λάβει την πλήρη υποστήριξη των ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο,  το Ισραήλ πρέπει να καταδικάζεται απερίφραστα για τα αδικαιολόγητα εγκλήματα πολέμου και την παράνομη κατοχή εδαφών της Παλαιστίνης.

Είναι σαφές ότι η επιχείρηση «Protective Edge» του Ισραήλ είναι ένας εσφαλμένος χαρακτηρισμός, καθώς θα έπρεπε να μετονομαστεί σε σαν το επιχείρηση «Γενοκτονία υπό την αιγίδα του Κεφαλαίου».

Η αλήθεια είναι ότι η βαρβαρότητα του Ισραήλ θα συνεχιστεί κι η Παλαιστίνη δεν θα ελευθερωθεί ποτέ μέχρις ώτου αποσυναρμολογηθούν μια για πάντα οι σιωνιστικές συσκευές αποικιοκρατίας και κατοχής. 

ΜετάφρασηΡοβεσπιέρος