/Εθνική Αργεντινής μην πας να παίξεις στο Ισραήλ!

Εθνική Αργεντινής μην πας να παίξεις στο Ισραήλ!

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την αντίρρησή τους στη συμμετοχή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Αργεντινής για το προγραμματισμένο παιχνίδι στο Τελ Αβίβ.

Η επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από αρκετούς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και το Κίνημα BDS, υπέβαλε επιστολή στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αργεντινής, εκφράζοντας την αντίρρησή της για τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας της Αργεντινής στο Τελ Αβίβ. Ενδεικτικά αναφέρει τον αριθμό των Παλαιστινίων ποδοσφαιριστών που έχουν σκοτωθεί από τον Iσραηλινό στρατό.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται το εξής:

«Αν δεν υπήρχε η διεθνής κοινότητα να μποϊκοτάρει τα αθλητικά γεγονότα και την οικονομία της Νότιας Αφρικής, ο Νέλσον Μαντέλα θα πέθαινε στη φυλακή και η Νότια Αφρική ίσως να εξακολουθούσε να είναι ένα ρατσιστικό κράτος του Απάρτχάιντ σήμερα».

Ο συγκεκριμένος φιλικός αγώνα δεν διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ δύο Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών των δύο χωρών.

Η νέα διεθνής εκστρατεία BDS έρχεται εν μέσω αυξανόμενων επιθέσεων του Ισραηλινού στρατού κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών. Τουλάχιστον 70 άοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν από τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Η ιδιοποίηση της Παλαιστινιακής γης μετά τον πόλεμο οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ.

Η Ομοσπονδία της Εθνική Αργεντινής, οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές της ομάδας καλούνται να αρνηθούν να συμμετάσχουν στην ποδοσφαιρική εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην Ισραηλινή κατοχή και τις πολιτικές κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Την ίδια ώρα, με τηλεοπτικό μήνυμα ο νεαρός Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής Μοχάμεντ Καλίλ από την Λωρίδα της Γάζας, κάνει έκκληση στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού Λίονελ Μέσσι, για να ακυρώσει τον φιλικό αγώνα με το Ισραήλ στις 9 Ιουνίου 2018. Ο Καλίλ πυροβολήθηκε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή στο γόνατο με αποτέλεσμα να μπει οριστικό τέλος στην πολλά υποσχόμενη ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ομάδα εργασίας BDS
«Γασσάν Καναφάνι»

TAGS: