Το «Μποϋκοτάζ, Απέκδυση, Κυρώσεις» (BDS = Boycott, Divestment, Sanctions) είναι ένα Παλαιστινιακό κίνημα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Το BDS υποστηρίζει την απλή αρχή ότι οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται τα ίδια δικαιώματα με την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Το Ισραήλ καταλαμβάνει και αποικίζει την Παλαιστινιακή γη, αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ και αρνείται στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εμπνευσμένο από το Νοτιοαφρικανικό κίνημα κατά του απάρτχάιντ, το κάλεσμα του BDS προτρέπει σε δράση για να πιέσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Το BDS είναι τώρα πια ένα ζωντανό παγκόσμιο κίνημα αποτελούμενο από συνδικάτα, ακαδημαϊκούς συλλόγους, εκκλησίες και λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο. Έντεκα χρόνια από την έναρξή του, το BDS έχει σημαντικό αντίκτυπο και προκαλεί αποτελεσματικά τη διεθνή υποστήριξη ενάντια στο Ισραηλινό απάρτχάιντ και τον εποικισμό-αποικιοκρατία.
Συνεχιζόμενη αδικία
Για σχεδόν 70 χρόνια, το Ισραήλ στερεί από τους Παλαιστίνιους τα θεμελιώδη δικαιώματά τους κι αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Το Ισραήλ συντηρεί ένα καθεστώς αποικιοκρατίας, απάρτχάιντ και κατοχής απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό. Αυτό συμβαίνει λόγω της διεθνούς υποστήριξης που απολαμβάνει το Ισραήλ. Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν να καταστήσουν το Ισραήλ υπόλογο, ενώ εταιρείες και ιδρύματα σε όλον τον κόσμο βοηθούν το Ισραήλ να καταπιέζει τους Παλαιστίνιους.
Επειδή όσοι βρίσκονται στην εξουσία αρνούνται να ενεργήσουν για να σταματήσουν αυτήν την αδικία, οι πολίτες της Παλαιστινιακής κοινωνίας ζήτησαν μια παγκόσμια αντίδραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα.
Το κάλεσμα για Μποϋκοτάζ, Απέκδυση και Κυρώσεις
Το 2005, οι πολίτες των Παλαιστινιακών κοινωνικών οργανώσεων ζήτησαν μποϋκοτάζ, απέκδυση και κυρώσεις (BDS) ως μορφή άσκησης μη βίαιης πίεσης στο Ισραήλ.
Το κίνημα BDS ξεκίνησε από 170 Παλαιστινιακά συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, δίκτυα προσφύγων, γυναικείες οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις, λαϊκές επιτροπές αντίστασης και άλλους οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών της Παλαιστίνης.
Εμπνευσμένο από το Νοτιοαφρικανικό κίνημα κατά του απάρτχάιντ, το Παλαιστινιακό κάλεσμα του BDS προτρέπει σε άσκηση μη βίαιης πίεσης στο Ισραήλ μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο ικανοποιώντας τρία αιτήματα:
- Τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού όλων των Αραβικών χωρών και την αποξήλωση του Τείχους.
Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Γάζας και των Συριακών Υψιπέδων του Γκολάν, ως κατεχόμενες περιοχές από το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της στρατιωτικής κατοχής του, το Ισραήλ κλέβει τη γη και αναγκάζει τους Παλαιστίνιους να ζουν σε γκέτο, το οποίο περιβάλλεται από σημεία ελέγχου, οικισμούς και παρατηρητήρια, καθώς και παράνομο τείχος απάρτχάιντ. Το Ισραήλ επέβαλε μια μεσαιωνική πολιορκία στη Γάζα, μετατρέποντάς την στη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο. Το Ισραήλ, επίσης, εκτελεί τακτικά επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Γάζα, οι οποίες καταδικάζονται ευρέως ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. - Αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αραβο-Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ για πλήρη ισότητα .
Το ένα πέμπτο των πολιτών του Ισραήλ είναι Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στο εσωτερικό των γραμμών ανακωχής μετά το 1948. Υποβάλλονται διαρκώς σε ένα σύστημα φυλετικής διάκρισης, η οποία που κατοχυρώνεται με περισσότερους από 50 νόμους και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής τους. Η Ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να εκτοπίζει με βίαιο τρόπο τις Παλαιστινιακές κοινότητες από τη γη τους. Ισραηλινοί ηγέτες συχνά και ανοιχτά ενθαρρύνουν τη φυλετική βία εναντίον των Παλαιστινίων. - Σεβασμό, προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους, όπως ορίζεται στην απόφαση 194 του ΟΗΕ .
Από τη βίαιη εγκατάστασή του το 1948 με την εθνοκάθαρση περισσοτέρων από το μισό των αυτόχθονων κατοίκων της Παλαιστίνης, το Ισραήλ έθεσε ως στόχο να ελέγξει όσο το δυνατόν περισσότερη γη και να ξεριζώσει όσο περισσότερους Παλαιστίνιους μπορεί. Ως αποτέλεσμα αυτού του συστηματικού καταναγκαστικού εκτοπισμού, υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 7,25 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Τους απαγορεύεται το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους απλώς και μόνο επειδή δεν είναι Εβραίοι.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι το BDS αποσκοπεί στο να τερματίσει τη διεθνή υποστήριξη που λαμβάνει το Ισραήλ παρόλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αναγκάζοντας τις εταιρείες, τα θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τις πολιτικές τους. Καθώς Ισραηλινές επιχειρήσεις και ιδρύματα θα απομονώνονται, το Ισραήλ θα δυσκολευτεί να συνεχίζει να καταπιέζει τους Παλαιστίνιους.
Οι εκστρατείες BDS ενισχύουν, επίσης, την αφύπνιση και ενημέρωση για το πώς το Ισραήλ καταπιέζει τον Παλαιστινιακό λαό.
Η ανάπτυξη και η επιτυχία του κινήματος BDS στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στις παγκόσμιες κυβερνήσεις ότι οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι όλο και πιο απρόθυμοι να δεχτούν την καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.
Η συμβολή στην αυξανόμενη επίδραση του παγκόσμιου κινήματος BDS στον αγώνα για την Παλαιστινιακή ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα είναι επιτακτική ανάγκη. Γι’ αυτό και το Μέτωπο Αντίστασης κι Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι», υποστηρίζει ολόψυχα κι ολομέτωπα την παγκόσμια αυτή προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης και δημιουργεί μια ομάδα που θα έχει ως αποκλειστική ενασχόληση την οργάνωση και διεκπεραίωση του BDS στην Ελλάδα. Σε αυτήν την ομάδα μπορεί να συμμετέχει κάθε φίλος/φίλη της Παλαιστίνης και του Παλαιστινιακού λαού που θέλει μ’ αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει στον Παλαιστινιακό αγώνα.
Ομάδα εργασίας BDS
«Γασσάν Καναφάνι»
Βρείτε μας στο Facebook:
BDS στην Ελλάδα
Μέτωπο Αντίστασης κι Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι»