/Έξω ο σφαγέας Νεντανιάχου από την Κύπρο- Όχι στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Έξω ο σφαγέας Νεντανιάχου από την Κύπρο- Όχι στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου East Med πέρυσι στην Θεσσαλονίκη, οι Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νεντανιάχου έρχονται με νέα τριμερής συνάντηση την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επέκτασης της ηλεκτρικής διασύνδεσης του «Ισραήλ» με την Ευρώπη μέσω του Euroasia Interconnector. Μαζί με αυτό να ενισχύσουν την  μεταξύ τους λυκοφιλία η οποία υποτάσσει την χώρα στα σχέδια του Ισραήλ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε Σιωνιστικά μέσα, η προοπτική διασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου του Ισραήλ με το δίκτυο της Ευρώπης θεωρείται σημαντική για το Ισραήλ, διότι θα προσφέρει στη χώρα εναλλακτική πηγή ενέργειας σε περίπτωση που το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο υποστεί σοβαρό τεχνικό πρόβλημα ή επιβαρυνθεί υπερβολικά. Αναφέρεται επίσης ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κύπρου στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, ενώ η Ένωση επιδιώκει να συνδέσει το Ισραήλ στο δίκτυο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα διασχίσει την Κύπρο και την Ελλάδα και θα ξεκινά από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Hadera, νότια της Χάιφα.

Αυτό το έργο, όπως και με τον Αγωγό φυσικού αερίου East Med, είναι υπό την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοηθάει το Ισραήλ να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια που ανήκουν στους Παλαιστίνιους προς την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα ξεκινά από το τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη που ελέγχει η Σιωνιστική Κατοχή, θα φθάνει στην Κύπρο, ακολούθως στην Κρήτη και απ΄ εκεί στην Πελοπόννησο, διοχετεύοντας ηλεκτρική ενέργεια σε Κύπρο και Ελλάδα. Οι εργασίες για ηλεκτρικό καλώδιο που συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας βρίσκονται σε εξέλιξη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, αφού οι ελληνικές και κυπριακές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το έργο. (AP, 17/10/2017)

Το καλώδιο μήκους 287 χλμ. θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, η Κύπρος θα συνδεθεί με τη Ελλάδα στην Κρήτη και από την Κρήτη, ένα υπάρχον καλώδιο θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση της Πελοποννήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα, παρέχοντας σύνδεση με το πανευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Αν κατασκευαστεί, το συνολικό μήκος της γραμμής διασύνδεσης θα είναι περίπου 540 ναυτικά μίλια και θα τοποθετηθεί σε βάθος έως και 2 χλμ. κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.  Το δίκτυο θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κατεύθυνση.

Αναμένεται να κοστίσει περίπου 1.5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ.  ευρώ θα είναι το κόστος της σύνδεσης Ισραήλ–Κύπρου.

Το έργο προέκυψε από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το φυσικό αέριο ανήκει στους Παλαιστινίους αφού πρόκειται για το κοίτασμα Λεβιάθαν που βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κατεχόμενης Παλαιστίνης.
Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» απευθύνει κάλεσμα για άλλη μία φορά σε όλες τις πολιτικές οργανώσεις της ευρύτερης Αριστεράς να πάρουν θέση και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν το έγκλημα που σαν βάση έχει την κλοπή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Παλαιστίνης.
Καταδικάζουμε για άλλη μία φορά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ αλλά και την Κυπριακή Κυβέρνηση, οι οποίες έχουν γίνει το άρμα για την οικονομική γιγάντωση του Ισραήλ μέσα από την κλοπή του πλούτου των Παλαιστινίων, βοηθώντας το να το εξάγει τους κλεμμένους Παλαιστινιακούς πόρους στην Ευρώπη.

Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη
«ΓΑΣΣΑΝ ΚΑΝΑΦΑΝΙ»