/Η Εθνική Αργεντινής ακύρωσε το φιλικό στο Ισραήλ

Η Εθνική Αργεντινής ακύρωσε το φιλικό στο Ισραήλ

Οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο κατάφεραν να αποτρέψουν την διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στην Αργεντινή και το Ισραήλ. Έτσι μπήκαν τέλος και οι ελπίδες της ισραηλινής κυβέρνησης που ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον αγώνα για την κάλυψη των εγκλημάτων πολέμου και των απαράδεκτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων.

Την Τρίτη 5 Ιουνίου, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής ακύρωσε τον “φιλικό” αγώνα με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο για το Σάββατο, μετά από και από μήνες εκστρατείας του κινήματος BDS το οποίο ξεκίνησε στην Αργεντινή

Οι φίλαθλοι ποδοσφαίρου και οι παλαιστίνιοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την ομάδα της Εθνικής Αργεντινής και τον σούπερ σταρ της ομάδας Λίονελ Μέσι, να ακυρώσουν τον αγώνα που ήταν να διεξαχθεί σε ισραηλινό γήπεδο, το οποίο ήταν χτισμένο στο παλαιστινιακό χωριό Αλ Μαλίχα στο οποίο οι Σιωνιστικές δυνάμεις είχαν διεξάγει εθνοκάθαρση , σε απάντηση της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ, το οποίο προχώρησε σε εκτελέσεις ειρηνικών παλαιστινίων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάμεσα τους και ο Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής Μοχάμεντ Χαλίλ, του οποίου η καριέρα τελείωσε αφού πυροβολήθηκε από έναν ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή και στα δύο πόδια την στιγμή που συμμετείχε στις ειρηνικές διαμαρτυρίες στην Λωρίδα της Γάζας. Χιλιάδες άνθρωποι ενίσχυσαν την καμπάνια του Χαλίλ, υπογράφοντας μία επιστολή προς τον Μέσι και την Αργεντινή, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τον αγώνα για να καλύψει τις βάναυσες επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ είχε σκοπό να πληρώσει την Εθνική Αργεντινής με 3 εκατομμύρια δολάρια για να παίξει τον αγώνα, ως μέρος των “εορτασμών” των 70 χρόνων.

Ο Ομάρ Μπαργκούτι, της παλαιστινιακής εκστρατείας για τον ακαδημαϊκό και πολιτισμικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ ( PACBI ) δήλωσε:

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της ομάδας της Αργεντινής να ακυρώσει αυτόν τον “φιλικό” αγώνα. Η διεξαγωγή του θα ήταν εξαιρετικά εχθρική απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα! Το παιχνίδι με ένα κράτος απαρτχάιντ είναι μια μορφή συνέργειας, που μεγεθύνεται από την πρόσφατη τρομακτική σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα ενάντια στους άοπλους διαδηλωτές που απαιτούν τη βασική τους ελευθερία, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα της επιστροφής.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος της πολιτικής του Ισραηλινού καθεστώτος, που θέλει να χρησιμοποιεί τα διεθνή αθλητικά γεγονότα για να καλύψει τα εγκλήματα πολέμου και τις απαράδεκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων. Το γεγονός ότι οι οπαδοί της Αργεντινής και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο κατάφεραν να τους αποτρέψουν, μας δίνει πολλές ελπίδες.»

Μετά την είδηση ​​της ακύρωσης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε αμέσως τον Αργεντινό πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι να παρέμβει, αλλά ο Μάκρι απάντησε ότι δεν είχε εξουσία επί της απόφασης.

Η ακύρωση του «φιλικού» αγώνα του Ισραήλ με την Αργεντινή είναι μια ώθηση στην εκστρατεία «Red Card Israel» , η οποία καλεί τη FIFA να εκδιώξει το Ισραήλ – η οποία είχε αποκλείσει το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής – λόγω των παραβιάσεων κατά του Παλαιστινιακού ποδοσφαίρου και της παραβίασης του καταστατικού της FIFA.

Ομάδα εργασίας BDS
«Γασσάν Καναφάνι»