/Μποϊκοτάζ στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision του 2019

Μποϊκοτάζ στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision του 2019

Εμπνευσμένοι από τους συνειδητοποιημένους καλλιτέχνες που απέφυγαν την Sun City στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής τη δεκαετία του ’80, Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες και πολιτιστικοί οργανισμοί ζητούν να γίνουν μη βίαιες πιέσεις με τη μορφή μποϊκοτάζ στο Ισραήλ μέχρι αυτό να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του, βάσει του διεθνούς δικαίου

Το Σιωνιστικό Κράτος κατοχής της Παλαιστίνης, Ισραήλ, επιθυμεί να φιλοξενήσει την επόμενη Eurovision τον Μάη του 2019. Το σιωνιστικό κράτος εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός σε μία προσπάθεια ωραιοποίησης του καθεστώτος απαρτχάιντ και ξεπλύματος των εγκλημάτων του, ενάντια στον αραβικό πληθυσμό. Θέλει να παρουσιάσει ένα «φιλήσυχο» και «προοδευτικό» κράτος, την δήθεν μοναδική «δημοκρατία» στην Μέση Ανατολή όπου «σέβεται» τα ατομικά δικαιώματα.

Όμως όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν, πίσω από την μάσκα βρίσκεται το πραγματικό πρόσωπο της κατοχής: ρατσισμός, ιμπεριαλισμός, αποικιοκρατία, φονταμενταλισμός. Δικαιώματα μόνο για τους Εβραίους πολίτες με θεσμοθετημένο Απαρτχάιντ. Οι Άραβες είναι δεύτερης κατηγορίας και βρίσκονται υπό πολιορκία στην ίδια τους την χώρα. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του Ισραήλ: το Ισραήλ που σκοτώνει άμαχο πληθυσμό, που φυλακίζει παιδιά, που διώχνει κόσμο από τα σπίτια του. Δεν ξεχνάμε την σφαγή 62 Παλαιστινίων στην δύο μέρες μετά την νίκη του Ισραήλ στην τελευταία Eurovision.

Η διεξαγωγή της Eurovision 2019 στο Ισραήλ ξεπλένει το Απαρτχάιντ.

Η νικήτρια του μουσικού διαγωνισμού Νέτα Μπαρζιλάι δήλωσε προς τον κόσμο που βλέπει τον μουσικό διαγωνισμό για την διεξαγωγή του στην Ιερουσαλήμ: «Οι άνθρωποι θα δουν πόσο θαυμάσιοι είμαστε, τι ατμόσφαιρα έχουμε. Οι καλύτεροι άνθρωποι … που βρίσκονται στη καλύτερη θέση στον κόσμο.»

Ακριβώς όπως στήθηκε το παιχνίδι προπαγάνδας της Νότιας Αφρικής για το απαρτχάιντ , το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις τέχνες για να απαντήσει στις αυξανόμενες καταδίκες για τις παραβιάσεις των Παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί έτσι και τη Eurovision για την «τέχνη-ξέπλυμα» των εγκλημάτων του, εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» και η Ομάδα Εργασίας BDS  καταγγέλλει την προσπάθεια καλλιτεχνικού ξεπλύματος των σιωνιστικών εγκλημάτων και καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει την επόμενη Eurovision, εάν οργανωθεί οπουδήποτε στο Ισραήλ, όντας κατεχόμενη γη των Παλαιστινίων.

Ομάδα Εργασίας BDS
Μέτωπο Καναφάνι

σημ. Το σκίτσο στο εξώφυλλο είναι δημιουργίας του καλλιτέχνη Θανάση Καραμπάλιου