/Ανακοίνωση για το Διεθνές Συνέδριο «Σπάρτη-Ισραήλ. Αναβίωση μιας Αρχαίας Φιλίας»

Ανακοίνωση για το Διεθνές Συνέδριο «Σπάρτη-Ισραήλ. Αναβίωση μιας Αρχαίας Φιλίας»

Στις 2 και 3 Σεπτέμβρη 2018 πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο με θέμα «Σπάρτη-Ισραήλ. Αναβίωση μιας Αρχαίας Φιλίας», που θα λάβει χώρα στον Μυστρά στην Σπάρτη.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σπάρτης, η διεθνής οργάνωση «B’nai B’rith» και το «Ινστιτούτο Ελληνο-Ισραηλινής Συνεργασίας» και θα πραγματοποιηθεί στο «Mystras Grand Palace Resort & Spa το οποίο εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στην καμπάνια «Ισραήλ στην Ελλάδα» η οποία έχει ξεκινήσει από το Ισραήλ σε όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο χωρών που ως βάση έχει τον Αγωγό Φυσικού Αερίου East Med και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της σχέσης φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Δήμαρχος της, Βαγγέλης Βαλιώτης, γίνονται έτσι μέρος στην προσπάθεια που κάνει το Ισραήλ μέσω του δρόμου του πολιτισμού, να δημιουργήσει μία φιλική εικόνα προς τον ελληνικό λαό και να περάσει όσο πιο ανεμπόδιστα γίνεται τους σχεδιασμούς του, που μέρος του είναι και η διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου East Med από τις περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου που θα έχει εκτός των άλλων σοβαρές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο Αγωγός East Med έχει σαν βάση το κοίτασμα Λεβιάθαν και ανήκει στον Παλαιστινιακό λαό. Το Ισραήλ με τον υπό κατασκευή Αγωγό και την βοήθεια της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και την χρηματοδότηση της ΕΕ, θέλει να να εξάγει στην ευρωπαϊκή αγορά τους κλεμμένους παλαιστινιακούς πόρους και παράλληλα να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί σε Κύπρο και Ελλάδα και είναι περιουσία του ελληνικού και κυπριακού λαού αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα οι σφαγές αμάχων συνεχίζονται στην Λωρίδα της Γάζας με τις αλλεπάλληλες αεροπορικές επιθέσεις και το πρόσφατα θεσμοθετημένο καθεστώς Απαρτχάιντ στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη, έχει δημιουργήσει τραγικές συνθήκες διαβίωσης για τον Παλαιστινιακό λαό.

Οι περιορισμοί στη μετακίνηση λόγω των δεκάδων σημείων ελέγχου και του τείχους διαχωρισμού της Δ. Όχθης, τα πογκρόμ συλλήψεων και οι εν ψυχρώ εκτελέσεις από το στρατό κατοχής, η συνεχιζόμενη κλοπή της γης και των φυσικών πόρων των Παλαιστινίων, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, οι επιθέσεις εποίκων ακόμη και εναντίον μικρών παιδιών, η στέρηση βασικών αγαθών από τα 2.000.000 των κατοίκων της Γάζας που θεωρείται ότι μέχρι το 2020 θα έχει μετατραπεί σε περιοχή εντελώς ακατάλληλη για διαβίωση. Είναι κάποια από τα ζητήματα που συμπληρώνουν την μεγάλη εικόνα για τα όσα βιώνει επί καθημερινής βάσης ο Παλαιστινιακός λαός εκεί.

Ως Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» καταγγέλλουμε και εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την διεξαγωγή αυτού του συνεδρίου. Επίσης καταγγέλλουμε τον Δήμαρχο Σπάρτης, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο αθωώνει όλα τα εγκλήματα του Ισραήλ εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού, προβάλλοντας μία εικόνα αδερφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς που περνάει μέσα από την ωραιοποίηση των εγκλημάτων κατά των Παλαιστινίων και την υποτιθέμενη κανονικότητα του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα καλούμε τους Σπαρτιάτες και κατ’επέκταση όλο τον ελληνικό λαό, κάθε άνθρωπο που αντιτάσσεται στο ιμπεριαλιστικό και αποικιοκρατικό έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, κάθε προοδευτικό πολίτη που πιστεύει ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών στον αγώνα για έναν κόσμο με κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να γυρίσει την πλάτη σε αυτήν την εκδήλωση και  να σταθεί εμπόδιο σε όλες τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα να δυναμώσει με κάθε τρόπο το Κίνημα μποϊκοτάζ του Ισραήλ και όλων των εταιρειών που το ενισχύουν.

Κλείνοντας αφήνουμε ένα στίχο από Τό Ἄξιον Ἐστί, ο οποίος θεωρούμε πως ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση

«Ήρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου, το παμπάλαιο χώμα πατώντας και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους»

 Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη
«Γασσάν Καναφάνι»