/Για την απαλλοτρίωση του φυσικού αερίου του Λιβάνου στο κοίτασμα «Καρίς».

Για την απαλλοτρίωση του φυσικού αερίου του Λιβάνου στο κοίτασμα «Καρίς».

Σε ομιλία του, ο Γ.Γ. της Χεζμπολά, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, στις 13 Ιουνίου 2022 τόνισε: «Η Λιβανέζικη Αντίσταση είναι δεσμευμένη στο να προστατέψει τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας», προειδοποιώντας το «ισραήλ» ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σε ομιλία του στο Λιβανέζικο Αλ-Μανάρ ανέφερε ότι η Αντίσταση είναι ικανή σε πολλαπλά επίπεδα (στρατιωτικό, εφοδιαστικό, ασφάλειας και ατομικά) να σταματήσει το Ισραήλ από το να εξάγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από την υπό αμφισβήτηση ζώνη. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι η Ελληνική εταιρία (Energean) που λειτουργεί το πλοίο (με «ισραηλινή» σημαία) που έφτασε στην υπό αμφισβήτηση περιοχή του Καρίς είναι κομμάτι της ισραηλινής επιθετικότητας στο θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου, προειδοποιώντας την εταιρία ότι είναι πλήρως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί στο πλοίο και στο πλήρωμα.

Η Ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από διάβημα του Λιβανέζικου Υπ. Εξωτερικών σχετικά με το πλοίο και του γεγονότος ότι βρίσκονται Έλληνες ναυτικοί εντός αυτού, δήλωσε ότι «το πλοίο είναι ιδιοκτησία ιδιωτικής εταιρείας και η κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με αυτό, παρά την παρουσία Ελλήνων ναυτικών σε αυτό», ουσιαστικά αδιαφορώντας πλήρως δηλαδή για την ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών. Δυστυχώς την ίδια αδιαφορία έχουν επιδείξει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως επίσης και το κλαδικό σωματείο στην ενέργεια (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) που τουλάχιστον μέχρι 6/7/22 δεν έχει βγάλει έστω μια ανακοίνωση που να λέει να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι για την ασφάλειά τους· επιχειρησιακό σωματείο ουσιαστικά δεν υπάρχει αφού η εταιρία φρόντισε να απολύσει όλους τους συνδικαλιστές εργαζόμενους πριν 6 περίπου μήνες. Για το Λίβανο η σημασία του κοιτάσματος Καρίς είναι ζωτικής σημασίας οικονομικά και γεωπολιτικά αλλά και για την Δύση («ισραήλ», Κύπρος, Ελλάδα, Ε.Ε.) που τώρα λόγω του ανταγωνισμού της με την Ρωσική αστική τάξη και προκειμένου να στηρίξει την επιθετικότητά της και τις ενεργειακές κυρώσεις απέναντί της, φαίνεται ότι επανέρχεται στο σχέδιο της απαλλοτρίωσης των κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Παλαιστίνης και του Λιβάνου, γεγονός που ενδέχεται να ξαναφέρει στο προσκήνιο και τα σχέδια του αγωγού Eastmed. Είναι σημαντικό βέβαια κάπου εδώ να ξεκαθαριστεί ότι η Λιβανέζικη Αντίσταση δεν αναγνωρίζει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα στο «ισραήλ»· το κοίτασμα Καρίς είναι υπόθεση μεταξύ της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.

Με το πέρας σχεδόν ενός μήνα, στις 2 του Ιούλη, η Λιβανέζικη Αντίσταση στέλνει 3 μη-επανδρωμένα σκάφη στο κοίτασμα Καρίς σε αναγνωριστική αποστολή. Παρόλο που και τα τρία καταρρίφθηκαν από τις «ισραηλινές» δυνάμεις κατοχής, μετά από έρευνα των «ισραηλινών» διαπιστώθηκε ότι το ένα εκ’ των τριών δυσκολεύτηκαν να το καταρρίψουν.

Ώς Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» δηλώνουμε με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση, ως αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού λαού, πως δεν συναινούμε και δεν αναγνωρίζουμε καμία επιθετική ενέργεια του ελληνικού κράτους και ιδιωτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό την ανοχή του εις βάρος άλλων λαών, όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή με ελληνικό πλοίο που ετοιμάζεται να εμπλακεί σε κλοπή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Λιβάνου!

Αυτή η ενέργεια γίνεται για λογαριασμό του Ισραήλ και των ΗΠΑ και δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των Ελλήνων που έχουν παντελή άγνοια για το γεγονός.

Με τις μικρές μας δυνάμεις στεκόμαστε στο πλευρό της αντίστασης των λαών του κόσμου και καταδικάζουμε ακόμα μία κυβέρνηση ενολοδόχων που ελέγχεται από τον Ιμπεριαλισμό και τον Σιωνισμό.

Νίκη στα όπλα της Αντίστασης!

Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη
«Γασσάν Καναφάνι»