/Λευτεριά στον Σαλάχ Χαμούρι

Λευτεριά στον Σαλάχ Χαμούρι

Ο Γαλλο-παλαιστίνιος πρώην κρατούμενος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων φυλακισμένων Σαλάχ Χαμουρί απήχθη για άλλη μια φορά από τις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, πριν την αυγή της Τετάρτης, 23ης Αυγούστου.

Η σύζυγός του Έλσα Λεφόρ ανήρτησε στο Facebook ότι πολυάριθμες δυνάμεις κατοχής ήρθαν στο σπίτι τους και τον απήγαγαν ενώ κοιμόταν, χωρίς να δώσουν καμία αιτιολογία για τη σύλληψη. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με κάποιον.

Η ίδια η Λεφόρ, καθώς και το μικρό παιδί τους, είχαν στερηθεί τη δυνατότητα εισόδου στην Παλαιστίνη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες θέλουν να αποκλείσουν την οικογένεια του Χαμουρί από την Ιερουσαλήμ. Ο Σαλάχ Χαμουρί έχει μιλήσει ευρύτατα διεθνώς για τις εμπειρίες των Παλαιστίνιων κρατούμενων. Νωρίτερα μέσα στο 2017 επισκέφθηκε πανεπιστήμια και κοινότητες σε όλο το Βέλγιο, στο πλαίσιο της εβδομάδας “Ισραηλινού Απαρτχάιντ”.

Ως φοιτητής νομικής και νομικός συμπαραστάτης στην Ένωση για την Υποστήριξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Φυλακισμένων “Ανταμίρ”, εξακολουθεί να δρά καθημερινά υπέρ των δικαιωμάτων και της ελευθερίας των Παλαιστίνιων κρατούμενων και του παλαιστινιακού λαού εν γένει.

Ο Σαλάχ Χαμουρί ελευθερώθηκε από τις φυλακές της ισραηλινής κατοχής, όπου κρατείτο από το 2005, το 2011. Κατά τη διάρκεια της φυλακισής του, υποστηρίχθηκε από έντονες διαμαρτυρίες που διοργανώθηκαν από πολλές ομάδες, κινήματα και κόμματα, στην Γαλλία και στην Παλαιστίνη, με αίτημα την απελευθέρωσή του. Από την απελευθέρωσή του και ύστερα έχει επανειλημμένα υποστεί περαιτέρω διώξεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων του – καθώς και της οικογένειάς του – από την ισραηλινή κατοχή.

Μετά την απελευθέρωσή του, δέχτηκε θερμό καλωσόρισμα από υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Έχει υπάρξει βασικός ομιλητής στη Γιορτή της Ουμανιτέ, το ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνει το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς και το θέμα της κινηματογραφικής ταινίας “Η υπόθεση Σαλάχ Χαμουρί”, που επικεντρώνεται στην αντιμετώπισή της υπόθεσής του από την επίσημη γαλλική πλευρά.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Κρατούμενους “Σαμιντούν” απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Σαλάχ Χαμουρί και όλων των Παλαιστίνιων κρατούμενων. Συμβάλλουμε στο κάλεσμα απέναντι στο γαλλικό κράτος, ζητώντας να προστατέψει τα δικαιώματα του πολίτη του και να λάβει δράση για την ελευθερία του Σαλάχ Χαμουρί. Ο Χαμουρί αντιπροσωπεύει διεθνώς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και των Παλαιστίνιων κρατούμενων για ελευθερία. Από τις φυλακές και τα δικαστήρια της κατοχής, μέχρι τις πόλεις της Ευρώπης και το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στη Βραζιλία, έχει υπάρξει μια σταθερή και ξεκάθαρη φωνή ενάντια στην καταπίεση και υπέρ της απελευθέρωσης.

Λευτεριά στο Σαλάχ Χαμουρί!
Libérez Salah Hamouri!

πηγή: http://samidoun.net/2017/08/alert-salah-hamouri-seized-overnight-by-israeli-occupation-forces/