/Όχι στη δημιουργία του Ευρασιατικού διασυνδετήριου αγωγού (EuroAsia Interconnector)

Όχι στη δημιουργία του Ευρασιατικού διασυνδετήριου αγωγού (EuroAsia Interconnector)

Στα πλαίσια της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οι Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου το 2016 επικύρωσαν τη συμφωνία για την δημιουργία του Ευρασιατικού διασυνδετήριου αγωγού (EuroAsia Interconnector) με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη κλοπή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Παλαιστίνης. Το έργο, όπως και με τον Αγωγό φυσικού αερίου East Med, είναι υπό την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοηθάει το Ισραήλ να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Νάσο Κτωρίδη, επικεφαλής του Ευρασιατικού διασυνδετήριου αγωγού “Πρόκειται για ένα έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα φθάνει στην Κύπρο, ακολούθως στην Κρήτη και απ΄ εκεί στην Πελοπόννησο, διοχετεύοντας ηλεκτρική ενέργεια σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.” (24/1/2012). Ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι οι εργασίες για ηλεκτρικό καλώδιο που συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας βρίσκονται σε εξέλιξη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, αφού οι ελληνικές και κυπριακές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το έργο. (AP, 17/10/2017)

Το καλώδιο μήκους 287 χλμ. θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, η Κύπρος θα συνδεθεί με τη Ελλάδα στην Κρήτη και από την Κρήτη, ένα υπάρχον καλώδιο θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση της Πελοποννήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα, παρέχοντας σύνδεση με το πανευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Αν κατασκευαστεί, το συνολικό μήκος της γραμμής διασύνδεσης θα είναι περίπου 540 ναυτικά μίλια και θα τοποθετηθεί σε βάθος έως και 2 χλμ. κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.  Το δίκτυο θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κατεύθυνση.

Αναμένεται να κοστίσει περίπου 1.5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ.  ευρώ θα είναι το κόστος της σύνδεσης Ισραήλ–Κύπρου.

Το έργο προέκυψε από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το φυσικό αέριο ανήκει στους Παλαιστινίους αφού πρόκειται για το κοίτασμα Λεβιάθαν που βρίσκεται μέσα στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πιστή στον ευρωατλαντισμό της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας υποτάσσει τη χώρα στα σχέδια του Ισραήλ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο από το οποίο θα περνούν οι κλεμμένοι από τον Παλαιστινιακό λαό φυσικοί πόροι.

Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» όπως και για την περίπτωση του East Med, καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την Ελληνική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά και την Κυπριακή Κυβέρνηση, οι οποίες έχουν γίνει το άρμα για την οικονομική γιγάντωση του Ισραήλ μέσα από την κλοπή του πλούτου των Παλαιστινίων, βοηθώντας το να το εξάγει στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα καλεί όλες τις πολιτικές οργανώσεις και τις συλλογικότητες της ευρύτερης Αριστεράς αλλά και κάθε Έλληνα πολίτη  να είναι σε εγρήγορση και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να παρεμποδίσουν αυτά τα έργα της κλοπής του πλούτου της Παλαιστίνης και του Παλαιστινιακού λαού. Να σταθούν έμπρακτα απέναντι στις Ιμπεριαλιστικές πολιτικές που σαν στόχο έχουν την γιγάντωση του Κράτους Κατοχής της Παλαιστίνης.

Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη
«Γασσάν Καναφάνι»