Το ισραηλινό καθεστώς στρατιωτικής κατοχής, αποικιοποίησης και Απαρτχάιντ εμφανέστατα χρησιμοποιεί τη Γιουροβίζιον ως μέρος της επίσημης στρατηγικής “Brand Israel,” η οποία προσπαθεί να επιδείξει «το πιο όμορφο πρόσωπο του Ισραήλ,» για να ξεπλύνει και να απομακρύνει την προσοχή από τα εγκλήματα πολέμου του εις βάρος των Παλαιστίνιων.
από το Middle East Monitor
31 Ιανουαρίου 2019
Πάνω από 60 διεθνείς ΜΚΟ έχουν ενώσει τις φωνές τους στη διαμαρτυρία ενάντια στο σχέδιο για τη διεξαγωγή των τελικών του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον στο Τελ Αβίβ κατά την τρέχουσα χρονιά. Πλέον είναι ένα κομμάτι αυτού που γρήγορα εξελίσσεται σε μια διεθνή εκστρατεία από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες επιδιώκουν να αλλάξουν τον τόπο της εκδήλωσης, προγραμματισμένης για τον Μάη, από το Ισραήλ σε άλλον.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, 50 καλλιτέχνες παρότρυναν το BBC να μποϊκοτάρει τη Γιουροβίζιον, επικαλούμενοι «τη συστηματική παράβαση των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ.» Ανέφεραν πως το BBC δεν εξαιρούνταν από τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν μπορεί να αγνοεί τα δεινά των Παλαιστίνιων.
Το BBC αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν άρμοζε μεμονωμένα άτομα να πολιτικοποιούν τη συμμετοχή της εταιρείας στην εκδήλωση, επιχειρηματολογώντας πως η Γιουροβίζιον δεν ήταν πολιτική εκδήλωση. Οι επικριτές του Ισραήλ απέρριψαν τη δικαιολόγηση του BBC επιμένοντας πως το Σιωνιστικό κράτος χρησιμοποιεί συστηματικά πολιτιστικά δρόμενα όπως η Γιουροβίζιον για να κάνει πολιτικές δηλώσεις.
Οι καλλιτέχνες υπογράμμισαν πως το Ισραήλ είχε επιμένει στο να φιλοξενήσει τη διοργάνωση στην Ιερουσαλήμ ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση επέλεξε το Τελ Αβίβ ως τον χώρο διεξαγωγής έναντι της κατειλημμένης πόλης της Ιερουσαλήμ. «Όμως αυτό δεν κάνει τίποτε για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους από κλοπή γης, εξώσεις, πυροβολισμούς, ξυλοδαρμούς και άλλα εκ των σωμάτων ασφαλείας του Ισραήλ,» είπαν.
Πλέον μαζί τους στέκονται πολυάριθμοι πορτογαλικοί οργανισμοί, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στις πάνω από 60 ομάδες από διάφορες χώρες που εκδίδουν κάλεσμα για μποϊκοτάρισμα του διαγωνισμού αν λάβει χώρα στο Ισραήλ, όπως είναι σχεδιασμένο. Σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε σε μια πορτογαλική εφημερίδα, οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών ανέφεραν:
«Όπως και με τη μάχη απέναντι στο Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, μόνο μέσα από αποτελεσματική και διαρκή διεθνή πίεση θα εξαναγκαστεί το Ισραήλ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του υπό τον διεθνή νόμο και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστίνιων.»
«Μετέχουμε των αυξανόμενων καλεσμάτων ανά τον κόσμο,» έγραφε η επιστολή που είχαν υπογράψει οργανισμοί από χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Βελγίου και της Ονδούρας. Καλούσαν σε μποϊκοτάρισμα της εκδήλωσης «όσο το Ισραήλ είναι ο οικοδεσπότης.»
Η διεθνής ομάδα ανέφερε πως ανταποκρινόταν στο παλαιστινιακό κάλεσμα υπέρ του να μην επιτρέπεται στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί πολιτισμικές εκδηλώσεις για να ξεπλύνει τα πολλά του εγκλήματα. Εξήγησαν πως τον Ιούνιο του περασμένου έτους πολλοί παλαιστινιακοί πολιτιστικοί οργανισμοί κάλεσαν σε μποϊκοτάρισμα του διαγωνισμού, τονίζοντας πως «το ισραηλινό καθεστώς στρατιωτικής κατοχής, αποικιοποίησης και Απαρτχάιντ εμφανέστατα χρησιμοποιεί τη Γιουροβίζιον ως μέρος της επίσημης στρατηγικής “Brand Israel,” η οποία προσπαθεί να επιδείξει «το πιο όμορφο πρόσωπο του Ισραήλ,» για να ξεπλύνει και να απομακρύνει την προσοχή από τα εγκλήματα πολέμου του εις βάρος των Παλαιστίνιων.»
Ιρλανδικές διασημότητες και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν τους Παλαιστίνιους στην προσπάθειά τους και κάλεσαν σε μια εκστρατεία για τη στέρηση της δυνατότητας του Ισραήλ να συγκαλύψει τα εγκλήματά του μέσα από μια πολιτιστική εκδήλωση. Τον Οκτώβριο η Ιρλανδική Εκστρατεία για Μποϊκοτάζ της Γιουροβίζιον 2019 στο Ισραήλ εξασφάλισε την υποστήριξη 20 δημόσιων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του ηθοποιού Stephen Rea και της μουσικής καλλιτέχνιδας Mary Coughlan.
Το βρετανικό συγκρότημα The Tuts επίσης αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό, επικαλούμενο τη φιλοξενία της διοργάνωσης από το Ισραήλ.
«Λοιπόν, μας ζητήθηκε να μπούμε στη ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ 2019 για να εκπροσωπήσουμε το ΗΒ αλλά διεξάγεται στο ΙΣΡΑΗΛ οπότε είναι ΟΧΙ από εμάς!»
(Tweet του λογαριασμού @TheTutsBand από τις 25 Ιανουαρίου 2019)
Μετάφραση από Over 60 Human Rights Groups Back Call to Boycott Eurovision in Israel
Ομάδα εργασίας BDS
Μέτωπο Καναφάνι
Δείτε επίσης: Μποϊκοτάζ στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision του 2019